Quan arriba el fred, la cuina de muntanya s’omple de plats de cullera, com l’escudella de blat de moro escairat. És un dels plats mĂ©s tĂ­pics del BerguedĂ , una especialitat molt nostra que s’acostuma a acompanyar amb productes derivats del porc, com l’orella o la cansalada.
Segueix llegint per descobrir-ne més!

 

Què és el blat de moro escairat?

El blat de moro és un cereal que es va començar a conrear al Berguedà al segle XVIII.
GrĂ cies a la resistència d’aquesta planta al clima de muntanya, es va estendre rĂ pidament.

En concret, el blat de moro d’escairar blanc Ă©s una varietat de muntanya de grans blancs i grossos, tĂ­pica de l’Alt BerguedĂ . La temporada de collita Ă©s a l’estiu, als mesos de juliol i agost. Degut a la seva bona conservaciĂł, en podem trobar tot l’any, fet que agraĂŻm els mesos de fred!

Com gran part dels cereals, el blat de moro destaca per la seva quantitat i bona qualitat d’hidrats de carboni i minerals. Aporta nutrients com el fòsfor, el magnesi i el potassi.

A mĂ©s, no contĂ© gluten, de manera que Ă©s un ingredient fantĂ stic per a que les persones celĂ­aques puguin gaudir d’una bona escudella sense pastes refinades.

Tot i això, el procĂ©s d’escairat n’elimina gran part de les seves vitamines.

El blat de moro escairat Ă©s tan nostrat, que cada 8 de desembre a Gironella es celebra la Fira de la PurĂ­ssima amb un multitudinari tast. En la darrera ediciĂł se’n van repartir 100 quilos!

Però ben bé, què és l'escairat?

Escairar Ă©s ‘treure la pellofa‘.
L’ escairat Ă©s un procĂ©s de pelat a baixa velocitat que elimina parcialment el segĂł i mantĂ© tot el germen del gra. Posteriorment, s’asseca per assegurar una millor conservaciĂł. D’aquesta manera, el blat de moro conserva les seves propietats nutricionals, tot i que, com hem dit, es perden part de les vitamines que contĂ©.

Com es prepara l'escudella de blat de moro escairat?

Bol de terrissa amb escudella de blat de moro escairat. Es veu el caldo amb grans de blat de moro i trossos de carn i butifarra de porc. El bol està sobre unes estovalles de quadres marrons. De fons, es veu una bota de vi. Pots comprar blat de moro escairat a través d'El Formiguer, el centre comercial online del Berguedà.

El blat de moro escairat combina molt bé amb els derivats del porc, que també són una especialitat KM0 del Berguedà.
De fet, hi ha una dita que diu “un bon blat de moro escairat ha de ser ben porquejat“.

Si vols cuinar el blat de moro escairat cru, haurĂ s de tenir en compte que l’haurĂ s de deixar en remull 24 hores i desprĂ©s, bullir-lo entre 3 i 4 hores. És un gra dur i costa de coure!

 

L’alternativa fĂ cil Ă©s comprar blat de moro escairat cuit, disponible a la nostra botiga online de la mĂ  de Casabella Natura.

Pots substituir la carn de porc per altra carn fresca com gallina o pollastre, segons el teu gust. Aquí tens una deliciosa recepta!

On comprar blat de moro escairat

Pots trobar blat de moro escairat cru a nombroses botigues de la comarca, com a La Cooperativa Agrobotiga, i a fires de productes de km0 que s’hi celebren. TambĂ© el pots trobar fet a les botigues de gra cuit.

Si no estĂ s al BerguedĂ  o si vols rebre’l a casa, a la nostra botiga online pots trobar blat de moro escairat, tant cru com ja cuit i llest per consumir. Recorda que totes les nostres comandes sĂłn gestionades directament pels botiguers i productors de la nostra comarca. Comprant a travĂ©s d’elformiguer.cat, dones vida al comerç local!

El BerguedĂ  a un clic!

Main Menu