No hi ha productes a la cistella.
Quan arriba el fred, la cuina de muntanya s’omple de plats de cullera, com l’escudella de blat de moro escairat. És un dels plats mĂ©s tĂpics del BerguedĂ , una especialitat molt nostra que s’acostuma a acompanyar amb productes derivats del porc, com l’orella o la cansalada.
Segueix llegint per descobrir-ne més!
Â
El blat de moro és un cereal que es va començar a conrear al Berguedà al segle XVIII.
GrĂ cies a la resistència d’aquesta planta al clima de muntanya, es va estendre rĂ pidament.
En concret, el blat de moro d’escairar blanc Ă©s una varietat de muntanya de grans blancs i grossos, tĂpica de l’Alt BerguedĂ . La temporada de collita Ă©s a l’estiu, als mesos de juliol i agost. Degut a la seva bona conservaciĂł, en podem trobar tot l’any, fet que agraĂŻm els mesos de fred!
Com gran part dels cereals, el blat de moro destaca per la seva quantitat i bona qualitat d’hidrats de carboni i minerals. Aporta nutrients com el fòsfor, el magnesi i el potassi.
A mĂ©s, no contĂ© gluten, de manera que Ă©s un ingredient fantĂ stic per a que les persones celĂaques puguin gaudir d’una bona escudella sense pastes refinades.
Tot i això, el procĂ©s d’escairat n’elimina gran part de les seves vitamines.
El blat de moro escairat Ă©s tan nostrat, que cada 8 de desembre a Gironella es celebra la Fira de la PurĂssima amb un multitudinari tast. En la darrera ediciĂł se’n van repartir 100 quilos!
Escairar Ă©s ‘treure la pellofa‘.
L’ escairat Ă©s un procĂ©s de pelat a baixa velocitat que elimina parcialment el segĂł i mantĂ© tot el germen del gra. Posteriorment, s’asseca per assegurar una millor conservaciĂł. D’aquesta manera, el blat de moro conserva les seves propietats nutricionals, tot i que, com hem dit, es perden part de les vitamines que contĂ©.
El blat de moro escairat combina molt bé amb els derivats del porc, que també són una especialitat KM0 del Berguedà .
De fet, hi ha una dita que diu “un bon blat de moro escairat ha de ser ben porquejat“.
Si vols cuinar el blat de moro escairat cru, haurĂ s de tenir en compte que l’haurĂ s de deixar en remull 24 hores i desprĂ©s, bullir-lo entre 3 i 4 hores. És un gra dur i costa de coure!
Â
L’alternativa fĂ cil Ă©s comprar blat de moro escairat cuit, disponible a la nostra botiga online de la mĂ de Casabella Natura.
Pots substituir la carn de porc per altra carn fresca com gallina o pollastre, segons el teu gust. Aquà tens una deliciosa recepta!
Pots trobar blat de moro escairat cru a nombroses botigues de la comarca, com a La Cooperativa Agrobotiga, i a fires de productes de km0 que s’hi celebren. TambĂ© el pots trobar fet a les botigues de gra cuit.
Si no estĂ s al BerguedĂ o si vols rebre’l a casa, a la nostra botiga online pots trobar blat de moro escairat, tant cru com ja cuit i llest per consumir. Recorda que totes les nostres comandes sĂłn gestionades directament pels botiguers i productors de la nostra comarca. Comprant a travĂ©s d’elformiguer.cat, dones vida al comerç local!