Portada » Blog – El Formiguer del Berguedà » Pèsol negre: el llegum del Berguedà!
És possible que si penses en la gastronomia típica del Berguedà et vingui al cap l’embotit, l’escudella de blat de moro escairat o les verdures. Però sabies que en aquesta comarca tenim un llegum propi molt característic? Parlem d’el pèsol negre!
Els pèsols negres són una varietat particularment interessant de pèsols coneguts per la seva textura i sabor distintius. Tot i que els pèsols negres són una mica menys populars que altres tipus de llegums, com els pèsols verds, les llenties o els cigrons, cada vegada són més les persones que els descobreixen i els gaudeixen per les seves propietats nutritives i el seu gust únic.
Hem de dir que tot i el seu nom, els pèsols negres no són realment d’aquest color. Els pèsols negres són de color marró fosc i tenen una pell externa dura que s’ha de retirar abans de cuinar-los. Tot i que necessitin més temps de cocció, el seu sabor intens i la textura mantinguda fan que l’esforç valgui la pena.
Només es fan a alta muntanya, i actualment el 50% de la producció de pèsols negres es concentra al municipi berguedà de Gósol.
La seva producció és reduïda, entre 5 i 6 tones l’any, conreades en poc més de 6ha.
A més de ser deliciosos, els pèsols negres també són una font rica de proteïnes, fibra, vitamines i minerals. Són una excel·lent opció per a aquells que busquen augmentar la seva ingesta de proteïnes vegetals i reduir la ingesta de carn.
A més, la fibra dels pèsols negres ajuda a mantenir un sistema digestiu saludable i pot ajudar a prevenir malalties cròniques com ara la diabetis i les malalties del cor.
Els pèsols negres són un tipus de pèsol que es pot cuinar de moltes maneres diferents. Es poden utilitzar en plats calents i freds, com ara sopes, guisats, amanides i plats de pasta. També són una bona opció per incorporar en receptes de cuina internacional, com ara la mexicana i la xinesa, on es poden utilitzar en plats tradicionals com ara el chili con carne o els noodles amb porc i pèsols negres.
La manera més habitual de cuinar-los al Berguedà és acompanyant-los amb cansalada, ja que són un llegum que marida molt bé amb aquest derivat del porc.
Has de tenir en compte que si els compres crus, els hauràs de deixar en remull una nit per estovar-los, per a continuació bullir-los durant aproximadament una hora.
Et convidem a degustar els pèsols negres del Berguedà amb aquesta recepta que inclou cansalada rostida.
Ingredients:
Pas a pas:
I tu, has tastat ja els pèsols negres? Com t’agraden?
Deixa’ns-ho als comentaris!