Pèsol negre: el llegum del Berguedà!

Pèsols negres amb cansalada rostida.

És possible que si penses en la gastronomia típica del Berguedà et vingui al cap l’embotit, l’escudella de blat de moro escairat o les verdures. Però sabies que en aquesta comarca tenim un llegum propi molt característic? Parlem d’el pèsol negre!

Què és el pèsol negre?

Els pèsols negres són una varietat particularment interessant de pèsols coneguts per la seva textura i sabor distintius. Tot i que els pèsols negres són una mica menys populars que altres tipus de llegums, com els pèsols verds, les llenties o els cigrons, cada vegada són més les persones que els descobreixen i els gaudeixen per les seves propietats nutritives i el seu gust únic.

Hem de dir que tot i el seu nom, els pèsols negres no són realment d’aquest color. Els pèsols negres són de color marró fosc i tenen una pell externa dura que s’ha de retirar abans de cuinar-los. Tot i que necessitin més temps de cocció, el seu sabor intens i la textura mantinguda fan que l’esforç valgui la pena.

Sedàs amb pèsols negres moguts per un productor local de Gósol. Pots comprar pèsol negre ecològic del Berguedà a El Formiguer, el centre comercial online del Berguedà.

Només es fan a alta muntanya, i actualment el 50% de la producció de pèsols negres es concentra al municipi berguedà de Gósol.

La seva producció és reduïda, entre 5 i 6 tones l’any, conreades en poc més de 6ha.

Característiques nutricionals dels pèsols negres

A més de ser deliciosos, els pèsols negres també són una font rica de proteïnes, fibra, vitamines i minerals. Són una excel·lent opció per a aquells que busquen augmentar la seva ingesta de proteïnes vegetals i reduir la ingesta de carn. 

A més, la fibra dels pèsols negres ajuda a mantenir un sistema digestiu saludable i pot ajudar a prevenir malalties cròniques com ara la diabetis i les malalties del cor.

Com cuinar el pèsol negre del Berguedà

Els pèsols negres són un tipus de pèsol que es pot cuinar de moltes maneres diferents. Es poden utilitzar en plats calents i freds, com ara sopes, guisats, amanides i plats de pasta. També són una bona opció per incorporar en receptes de cuina internacional, com ara la mexicana i la xinesa, on es poden utilitzar en plats tradicionals com ara el chili con carne o els noodles amb porc i pèsols negres.

La manera més habitual de cuinar-los al Berguedà és acompanyant-los amb cansalada, ja que són un llegum que marida molt bé amb aquest derivat del porc.

Has de tenir en compte que si els compres crus, els hauràs de deixar en remull una nit per estovar-los, per a continuació bullir-los durant aproximadament una hora.

Pèsols negres amb cansalada rostida.

Recepta de pèsols negres amb cansalada

Et convidem a degustar els pèsols negres del Berguedà amb aquesta recepta que inclou cansalada rostida.

Ingredients:

  • Un pot de pèsols negres cuits de Casabella Natura
  • 100 g de cansalada tallada a daus petits
  • 1 ceba petita picada
  • 1 dent d’all picada
  • 1 tomàquet pelat i tallat a daus petits
  • 1 fulla de llorer
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Pas a pas:

  1. Escorre els pèsols negres i renta’ls bé.
  2. En una paella, escalfa una mica d’oli d’oliva i afegeix la ceba i l’all. Sofregeix fins que la ceba estigui transparent.
  3. Afegeix el tomàquet i el pebre vermell dolç. Salpebra al gust i remena.
  4. Ara afegeix la cansalada tallada i continua sofregint fins que estigui ben daurada.
  5. Incorpora els pèsols negra a la barreja de cansalada i tomàquet i remena bé.
  6. Prova i ajusta la sal i la pebre al teu gust.
  7. Cou a foc lent durant 5-10 minuts per tal que tots els sabors s’integrin bé.
  8. Serveix aquest plat calent. Bon profit!

I tu, has tastat ja els pèsols negres? Com t’agraden?

Deixa’ns-ho als comentaris!

El Berguedà a un clic!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Main Menu