Quan arriba el fred, la cuina de muntanya s’omple de plats de cullera, com l’escudella de blat de moro escairat. És un dels plats més típics del Berguedà, una especialitat molt nostra que s’acostuma a acompanyar amb productes derivats del porc, com l’orella o la cansalada.
Segueix llegint per descobrir-ne més!

 

Què és el blat de moro escairat?

El blat de moro és un cereal que es va començar a conrear al Berguedà al segle XVIII.
Gràcies a la resistència d’aquesta planta al clima de muntanya, es va estendre ràpidament.

En concret, el blat de moro d’escairar blanc és una varietat de muntanya de grans blancs i grossos, típica de l’Alt Berguedà. La temporada de collita és a l’estiu, als mesos de juliol i agost. Degut a la seva bona conservació, en podem trobar tot l’any, fet que agraïm els mesos de fred!

Com gran part dels cereals, el blat de moro destaca per la seva quantitat i bona qualitat d’hidrats de carboni i minerals. Aporta nutrients com el fòsfor, el magnesi i el potassi.

A més, no conté gluten, de manera que és un ingredient fantàstic per a que les persones celíaques puguin gaudir d’una bona escudella sense pastes refinades.

Tot i això, el procés d’escairat n’elimina gran part de les seves vitamines.

El blat de moro escairat és tan nostrat, que cada 8 de desembre a Gironella es celebra la Fira de la Puríssima amb un multitudinari tast. En la darrera edició se’n van repartir 100 quilos!

Però ben bé, què és l'escairat?

Escairar és ‘treure la pellofa‘.
L’ escairat és un procés de pelat a baixa velocitat que elimina parcialment el segó i manté tot el germen del gra. Posteriorment, s’asseca per assegurar una millor conservació. D’aquesta manera, el blat de moro conserva les seves propietats nutricionals, tot i que, com hem dit, es perden part de les vitamines que conté.

Com es prepara l'escudella de blat de moro escairat?

Bol de terrissa amb escudella de blat de moro escairat. Es veu el caldo amb grans de blat de moro i trossos de carn i butifarra de porc. El bol està sobre unes estovalles de quadres marrons. De fons, es veu una bota de vi. Pots comprar blat de moro escairat a través d'El Formiguer, el centre comercial online del Berguedà.

El blat de moro escairat combina molt bé amb els derivats del porc, que també són una especialitat KM0 del Berguedà.
De fet, hi ha una dita que diu “un bon blat de moro escairat ha de ser ben porquejat“.

Si vols cuinar el blat de moro escairat cru, hauràs de tenir en compte que l’hauràs de deixar en remull 24 hores i després, bullir-lo entre 3 i 4 hores. És un gra dur i costa de coure!

 

L’alternativa fàcil és comprar blat de moro escairat cuit, disponible a la nostra botiga online de la mà de Casabella Natura.

Pots substituir la carn de porc per altra carn fresca com gallina o pollastre, segons el teu gust. Aquí tens una deliciosa recepta!

On comprar blat de moro escairat

Pots trobar blat de moro escairat cru a nombroses botigues de la comarca, com a La Cooperativa Agrobotiga, i a fires de productes de km0 que s’hi celebren. També el pots trobar fet a les botigues de gra cuit.

Si no estàs al Berguedà o si vols rebre’l a casa, a la nostra botiga online pots trobar blat de moro escairat, tant cru com ja cuit i llest per consumir. Recorda que totes les nostres comandes són gestionades directament pels botiguers i productors de la nostra comarca. Comprant a través d’elformiguer.cat, dones vida al comerç local!

El Berguedà a un clic!

Main Menu